neljapäev, märts 09, 2006

on see minu moodi?

Avaldage arvamust, kui läbi viitsite lugeda!
Samas, võite ka enda kohta välja uurida siin



INFP
INTROVERT-INTUITIIVNE-
TUNDEINIMENE-KOHANEJA



ÜLDINE ISELOOMUSTUS
INFP tüüp on entusiastlik ja taiplik uuendaja, kelles peitub palju inimlikku soojust. Oma tundeid, hellust ja õrnust väljendab harva. Need on tagasihoidlikkuse sirmi taga. Ellusuhtumiselt on ta väga isikupärane ja idealistlik hoides kirglikult oma ideaale ja väärtusi. INFP tüüp ei soovi tavaliselt domineerida või muljet avaldada. Igapäevastes asjades ning tööl on salliv, lahtise peaga, mõistev ja paindlik. Kahekordselt hea ja edukas on tegevuses, millesse usub. Tahab, et tema töö annaks mingisuguse panuse inimeste vastastikusesse mõistmisse, õnne ja tervisesse. Sõltumata töötasust soovib ta selle taga näha töö mõtet ja eesmärki. Kui teeb midagi niisugust, millest ta väga hoolib, on tema täiuslikkuse taotleja. Olles innustatud ja idealistlik omab INFP tüüp talenti kasvatada ja julgustada oma lähedasi. Suhtlemises kerge ja positiivne, võib ta olla otsene ja isegi kategooriline, kui ta ideaal või üks tema elulistest väärtustest on ohus. INFP tüüpi inimene tunneb suurt huvi uute ideede vastu. Tal on samuti perspektiivitunnet. Reeglina huvitub raamatutest ja keeltest. Sageli tõmbab teda nõustamine, õpetamine, kirjandus, kunst, teadus, psühholoogia. Teda võlub võimalus tungida inimhinge sügavusse. Ta võib töötada suurte energiapuhangutega olles võimeline ülimalt keskenduma ja pühenduma ülesande täitmisele. Üldiselt on ta kohusetundlik kuid rutiinsete tööülesannete täitmine muutub kergesti tüütavaks.

ESMANE MULJE
INFP tüüp on kerge, südamlik, meeldiv, väga hästi tunnetab nii enda, kui ka teiste "territooriumi". Lõbus ja veenev kuigi sealjuures veidi kuiv ja mittejulge. INFP tüüp tõmbab aeglaselt kaasa teisi enda ellu, luues vale, kuid laialtlevinud mulje nagu oleks ta upsakas.

SUHTLEMINE
INFP tüüp ei kaldu laskuma kõnelustesse, kuid väljendab siiski oskuslikult oma mõtteid. Tema kirjakeel on selge ja täpne ja tal on luuletaja oskus, kui tuleb kõnelda armastusest ja suhete teistest külgedest.

MIS ON ARMASTUS
Pole midagi paremat kui armastus, mis toob endaga kaasa rahu ja headuse.

SEKS JA LÄHEDUS
Nagu ka teised Introverdid, INFP tüüp ei avalda meeleldi oma vajadusi ja kiindumusi. Kuid tal on sügav tundelisus. Kui ta omandab suuremat eneseväljenduse vabadust siis seks ja lähedus võivad osutuda omakasupüüdmatuteks eneseandumuse hetkedeks.

FINANTSID
Sellised asjad huvitavad INFP tüüpi vähe. Kuid nendega kokku puutudes on ta võimeline ilmutama mõtteteravust ja läbinägemisvõimet. Nagu ka teistes valdkondades, võib ta alahinnata oma võimeid ja oskusi, kuid siiski osutuda väga kompetentseks.

KONFLIKT
Enam kui ühegi teise tüübi esindaja kardab INFP tüüp konflikte tehes kõik konfliktide vältimiseks. Kui siiski teda selleni viia, võib ta olla kangekaelne, järjekindel, leppimatu ja üldse järeleandmatu.

KOHUSTUSED
INFP tüübi lubadused on siirad ja enamasti igaveseks. Ta ei võta meeleldi enda peale kohustusi ja enne, kui neile alla kirjutada, esitab ta ettevaatlike küsimusi. Kui aga otsus on vastuvõetud, see osutub lootuste, unistuste, ideaalide kulminatsiooniks ja vältab kogu elu.

VANEMLIKKUS
INFP tüübi jaoks on see tavaliselt vabatahtlikult vastuvõetud meeldiv kohustus. Lapsed on ta ideaalide loomulik jätk, ja nende kasvatamine - see ala, kus need ideaalid kasvavad.

LEPINGUD
Tänu lubaduste tähtsusele võib lepingute sõlmimine kergendada ja rikastada suhteid. Kuigi INFP tüüp peaaegu ei tunneta vajadust avaldada mõju, on tal tugev vajadus olla oma lähedase koostisosana. Kõik, mis vaid võib suhetele kaasa aidata, tuleb ette võtta.

SUHETE LÕPETAMINE
Oma idealismi tõttu elab INFP tüüp raskustega üle suhete katkemise. Enam, kui paljude teiste tüüpide esindajad, tunnetab ta tugevat ebausku endasse, on kalduvusega enesepiinamisele ja enesepiitsutamisele. Reeglina, kõik see pole adekvaatne põhjustele, mis on suhteid nurja ajanud.

STRESS
INFP tüüp sattub konflikti iseendaga kui ei suuda üles ehitada suhteid inimestega vastavalt oma seesmise eetilise koodeksiga. Ta ei tea kuidas toimida: arvestada esmajärjekorras teiste huvisid või enda omi. Valikut segab harjumus paigutada end ümbritsevate asemele ning eelsoodumus eneseohverdamisele. Kuna INFP tüübil puudub oskus valjult avaldama oma soove, teda ei mõisteta mida ta õieti vajab. Kuigi eneseotsing on tema jaoks erakordselt paeluv, edu selles ta saavutab harva.
Nagu ka kõik NF temperamendid, stressile allutatud INFP tüüp sattub segadusse. Stressi situatsiooni arenguga kasvab tema oma „minast“ isoleerituse tunne. INFP tüüp osutub võimetuna määrama oma koha ajas ja ruumis. Ta kaotab silmist lihtsaid detaile ja selle asemel koondab tähelepanu lihtsate toimingute enam abstraktsetele ning sümboolsetele tõlgendamistele. Sageli see asetab tupikusse neid, kes on harjunud rohkem otsema ja konkreetsema suhtlemisega.

KUTSESUUNDUMUS
INFP tüübil on intuitiivne taju (N) ja tundeinimese (F) otsustamisviis. Selline kombinatsioon osutab võimaluste tajule. See tähendab, et otsustamisviis viitab selle tüübi sotsiaalsele andekusele mõista teisi ja suhelda toetudes seejuures oma kujutlusvõimele, intuitsioonile. See tajutüüp võimaldab lahti rebida reaalsusest, seega käsitada ja lahendada probleeme, näha asju tulevikuperspektiivis. Sobib komplitseeritud suhtlemisprotsess, tungimine inimloomuse ja suhete keeristesse ning sügavustesse. Vaadeldava isiksustüübiga sobib hästi artistlik, kunstnikutüüpi kutsesuundumus koos mitmesuguste arendusvaldkondade ja õpitavate erialadega. Näiteks kunst, kirjandus, muusika, aga samuti usutöö, õpetamine, tervishoid, psühholoogiline nõustamine, poliitika.
USA-s asuva psühholoogiliste tüüpide kasutamise keskuse andmetel on antud tüübi esindajate seas iseloomulikumateks elukutseteks psühholoogid ja psühhiaatrid, kirjanikud, kunstnikud ja toimetajad, õpetajad, kasvatajad, muusikud ja heliloojad.

4 ...kaja:

L ütles ...

se on ka vist selline test, kus on ainult üks vastusetüüp :) sest ka tiina ja mina oleme täpselt samad... kui hirmus.. ei taha!!! Olen eriline!!! büääh, ma muudan ennast, ei taha olla tundeid varjav ja kuiv... nuuks nuuk...

greta ütles ...

:D
jama jah
aga noh, sarnased inimesed saavad omavahel hästi läbi ja see ehk seletab meie suurt sõprust....

kuigi jah, kes ei tahaks olla eriline :D

K. ütles ...

kui p6nev :)
tiina ja greta vahelist sarnasust n2en ma kyll h2sti..aga liisi ja greta vahelise n2gemisega on raskusi :S a kyllap ma siis lihtsalt ei tea siis 2kki nii h2sti kui vaja oleks / tahaks :(

Anonüümne ütles ...

oi kui tore, siis ma saan ikka olla eriline :)))